Follow by Email

Saturday, March 30, 2013

My New Hatch Chick.. Ma Trio...!!!

Salam...Mengumumkan kelahiran batch pertama anak-anak my new trio.. dijangkakan batch pertama sepatutnya hadir pd dua minggu lepas tetapi x ade rezeki.. banyak anak yg mati dalam  telur.. Selepas tindakan pembetulan dibuat maka dapatlah hasil ini..
Moga membesar dengan jayanya..


Benda Selalu LUPA.. Tapi Kena Selalu BUAT..!!!

Salam semua.. mood datang nak menulis hari ini..bertemankan angin kipas dan bahang dunia sekarang nie.. Berpeluh walaupun di depan kipas.. Dunia akhir zaman.. Hehe..
Orite berbalik ke tajuk yang dinyatakan di atas, Dalam dunia unggas nie kadang-kadang ada beberapa perkara yang sepatutnya dibuat tetapi selalu diabaikan dan dilupa.. Namun perkara-perkara ini sangat penting bagi menjaga kesihatan hiawan-haiwan peliharaan kita.

Ini ade beberapa perkara yang perlu buat dan tak patut dilupakan terutamanya penternak ayam-ayam eksotik / breeder terutamanya :

1. Disinfektan / Disinfectant
Amalan disinfektan ini perlu dijalankan sekurang-kurangnya 2 bulan sekali merangkumi disinfektan reban, peralatan dan juga kawasan. Boleh menggunakan jenama spesifik untuk penternakan seperti Lindores, Omnicide tetapi jika tidak dapat atau susah untuk mencari bolehlah menggunakan jenama komersial seperti Dettol. Tujuan utama adalah untuk membunuh kuman / bakteria yang menjadi punca penyakit. Tukar jenama setiap 2 tahun untuk menggelakkan resistant.

2. Program Nyah-Cacing/Deworming
Perlu dilakukan sekurang-kurangnya 3-6 bulan sekali terutamanya ayam lepas bebas dan berlantaikan tanah/pasir. Jenama yang terdapat di pasaran seperti Levamisole.

3. Program Coccidiosis
Coccidiosis adalah punca kepada ayam berak darah. Kadang-kadang penternak terlepas pandang dengan memberikan ubat nyah-cacing. Coccidiosis mempunyai ubatnya yang tersendiri . Program hendaklah dijalankan sekurang-kurangnya 2 bulan sekali memandangkan penyakit ini kerap terjadi kepada ayam.

4. Program Nyah-Kutu/Nyah-Hama
Perlu dilakukan jika terdapat tanda-tanda seperti najis ayam melekat pada bulu pada kawasan vent/ cloaca ayam. Itu merupakan tanda-tanda ayam dijangkiti hama/kutu yang serius. Boleh menggunakan spray untuk mematikan kutu/hama pada burung. Dinasihatkan jangan menggunakan shampoo atau spray kutu yang digunakan pada kucing/anjing kerana dikhuatiri dosnya terlalu pekat dan tidak sesuai kepada ayam. Cara tradisional adalah dengan membakar kayu arang sehingga menjadi abu. Kemudian abu disapukan di badan ayam. Selak bulu ayam dan sapukan.

5. Multivitamin/Anti-stress
Boleh diamalkan setiap hari atau dua minggu sekali atau sebulan sekali. Ini bagi membekalkan nutrien-nutrien yang mencukupi untuk menampung kesihatan ayam. Gunakan anti-stress terutamanya yang mengandungi antibiotik jika perubahan cuaca mendadak (contoh : Panas tetiba hujan, dan hujan berpanjangan selama seminggu). Pemberian anti-stress boleh diberikan 3-5 hari dan ditukar setiap hari.

6. Sulaman makanan berprotein tinggi kepada pembaka
Dedak pembaka komersial mengandungi nutrisi yang seimbang kepada ayam pembaka namun kadang-kala terutamanya ayam jantan memerlukan dedak yang mengandungi protien yang tinggi bagi pembentukan sperma yang banyak dan berkualiti. Dicadangkan makanan pembaka dicampurkan dengan dedak menbesar selama seminggu setiap dua bulan sekali.

7. Pemvaksinan
Vaksin perlu dilakukan ketika anak ayam berusia 3 minggu, sebulan selepas itu dan setiap enam bulan sekali(lihat pada jenama). Vaksin yang utama adalah New Castle Disease (Sampar/Hawar) dan Infectious Brochintis (IB). Digalakkan breeder untuk memberikan vaksin Marek's Disease. Vaksin sangat penting untuk mencegah penyakit dan penting bagi penternak yang menjalankan penternakan dalam skala besar, berhampiran dengan kawasan penternakan lain dan kawasan sering lembap.

Namun, hal-hal lain hendaklah dijalankan secara rutin seperti membersihkan bekas minuman dan makanan, membuang dedak yang tidak habis seminggu sekali, membersihkan kawasan dan sangkar dari kotoran dan najis.
Info yang dikongsi adalah berdasarkan pengalaman yang tidak seberapa dan diharapkan ianya dapat membantu dalam meningkatkan pengurusan di ladang masing-masing.



Thursday, March 21, 2013

Sukenyer diorang nie berposing..

Haha.. Video ni sebenarnya dah lama dah ambil cuma tadi waktu boring belek-belek hp nie jumpa video nie.. Semua dah jadi milik orang.. Kalau hidup lagi rasanya umur diorang dah setahun lebih rasanya..

 

Seronoknya bila tengok perangai budak-budak nakal nie..Haha

Monday, March 18, 2013

Telur Banyak Tapi Tiada Benih?

Salam semua.. Minggu ni minggu final exam tapi memandangkan dah lepas satu paper tadi dan tinggal lagi empat paper..esok tiada test.. Jadi malam ni merehatkan minda seketika..Haha
Berbalik kepada tajuk di atas, malam nak cerita sikit tentang masalah ayam telur banyak tapi tiada benih?. Kes ini kerap kali juga terjadi dekat RaRe aVeS  terutamanya Ayam Sebright Bantam. Kadang-kadang itu pening gak kenapa tiada benih sebelum-sebelum ni subur ja.
Ayam jantan di RaRe aVeS nie limited sket, seekor dipairkan seekor betina atau dua ekor. Pastu tiada rehat pula jadi kemungkinan di sini kebernasan telur mungkin berkurang kerana ada masalah kepada Ayam Pejantan kita.
Ayam Jantan dari apa yang afiez dapat mase menuntut dengan sifu, dia perlukan juga sumber protien yang tinggi bagi menjaga kualiti dan kuantiti air mani (sperma) ayam tersebut. Namun disebabkan makanan ayam pembaka komersial kurang kandungan protien kadang-kadang untuk jantan. Ransum yang dihasilkan adalah dititikberatkan kepada ayam betina kerana berlainan dengan ayam jantan, ayam betina tidak memerlukan kandungan protien yang terlalu tinggi kerana ia boleh menyebabkan masalah kesuburan kepada ayam tersebut.
Jadi, kadang-kadang bila didapati ayam afiez mengalami masalah begitu, afiez akan mencampurkan makanan pembaka komersial dengan makanan ayam membesar (201C) supaya ayam tersebut boleh memperolehi kandungan protien yang lebih sikit.
Alhamdulillah.. selepas buat macam tu, telur tersebut beransur-ansur mempunyai benih semula.

Sunday, March 10, 2013

Tentu Harga Polish..!!!




Salam..hari ni nak share sikit macam mana afiez decide harga ayam polish dekat RaRe aVeS.. Bagi breeder lain x tahu la.. maybe masing-masing ade kriteria pemilihan tersendiri.
Bagi yang newbie dalam ayam hiasan/ornamental chicken nie.. Polish nie antara satu breed ayam hiasan yang paling popular di negara ini dan luar negara.. Jumlah breeder di Malaysia pun dah semakin banyak, just buyer atau peminat je perlu tentukan kualiti yang dikehendaki itu bagaimana nak memuaskan hati.

Bagi Afiez sendiri harga ayam polish ditentukan dengan beberapa kriteria yang afiez listkan di bawah :

1. Warna
  • Warna adalah ciri utama yang selalu akan dilihat oleh buyer/breeder/collector.
  • Warna yang dikategorikan dalam warna biasa ( common ) - Black, White, Black White Crested & Mottled.
  • Warna yang dikategorikan dalam warna luar biasa ( rare ) - Buff, Golden, Buff laced, Golden laced, Blue & Cuckoo. ( warna berdasarkan yang available di Malaysia).
  • Warna biasa lebih murah dari warna rare. Warna rare boleh 2 atau 3 kali ganda dari harga biasa.
  • Bergantung kepada tone colour plak yang dihasilkan. lagi menyerlah warna rare lagi up la harga dia.



  Rare - Buff Menyerlah

 
Rare - Buff Kurang Menyerlah

Common - Putih
2. Jambul (Crest)
  • Polish ni dikenali kerana jambulnya,
  • Lagi besar jambul lagi mahal la harga dia.
3. Umur
  • Umur menentukan harga semasa ayam tersebut.
  • Harga makin meningkat jika umur semakin menigkat kerana ia melibatkan modal pengurusan dan risiko kepada breeder.
  • Umur matang atau sudah mengeluarkan hasil biasanya akan mahal kerana ianya sudah boleh meberi pulangan modal kepada pembeli dalam masa yang singkat.
4. Beared atau Non-Beared
  • Bagi Polish variasi white crested black wajib spesifikasinya adalah non beared.
  • Bagi Polish variasi warna lain boleh samada non-beared atau beared tetapi baka original bagi warna-warna lain dipercayai adalah dari jenis beared.
  • Baka jenis beared biasanya lebih mahal dari non-beared.
  
Beared
  
 Non - Beared

 
White Crested Black Polish


 Gambar : Google
5. Balung (Comb)
  • Polish hanya mempunyai balung jenis V-shaped atau x nampak langsung.
  • Namun, kadangkala ada balung seperti Butterfly. Itu berkemungkinan dari kacukan Houdan.
  • Balung jenis sisir (single comb) adalah tidak menepati spesifikasi ayam Polish.
   
Polish : V-shaped Comb

 
 Houdan - Butterfly
Gambar : Google
  6. Jari Kaki
  • Jari kaki Polish sepatutnya adalah berjari 4.
  • Namun ada diantara polish yang berjari 5. Ini berkemungkinan Polish tersebut mempunyai darah kacukan Houdan atau Sultan (Polish bewarna putih). Houdan dan Sultan juga merupakan baka ayam yang berjambul.
  • Jari kaki 4 akan mahal dari 5. Ketulenan baka di sini.
7. Saiz
  • Bantam dan standard. Baka asal polish adalah baka standard.
Jadi, inilah kriteria-kriteria yang dititikberatkan di RaRe aVeS dalam penentuan harga ayam polish. Kriteria-Kriteria ini adalah mengikut susunan keutamaan dari 1 - 7.