Follow by Email

Saturday, December 31, 2011

SERBAN Second Generation


Seekor Jadi Balung Rosecomb Seekor Lagi Balung Single

Second Generation Of SERBAN.. Dua ekor jer..Hehe
SOLD OUT..!!!

Memperkenalkan Stok Induk RaRe aVeS..!!!

Salam semua, hari ini afiez nak memperkenalkan stok-stok induk yang bernaung di bawah jajahan RaRe aVeS.. Welcome To My eXoTiC BaCkYaRd FaRm...

Silver Sebright's Bantam & Serama Parent Stock
 
 Polish Induk Muda - Second Generation

 Polish  Parent Stock

 Houdan Parent Stock

 Cochin Parent Stock

 Black Silkie Parent Stock

 Buff Silkie Parent Stock

 Patridge Silkie Parent Stock

Polish Muda - Third Generation

Friday, December 30, 2011

Anda Jumpa Atau Mempunyai Kad Ini..!!!



Salam.. Haa Kalau ada di antara pengunjung blog afiez yang pernah melihat dan mempunyai kad ini.. Haa maknenyer mesti pernah jumpa afiez personally.. Kad-kad tersebut adalah milik RaRe aVeS... Yang atas merupakan kad yang available sekarang ini.. dan yang dibawah tue dalam proses percetakan..
Jangan confuse dengan nama ea.. Bagi RaRe aVeS.. Orang kenal as Afiez.. Tapi kalau kawan-kawan lain, atau yang kenali bukan kerana ayam..Hehe.. Kenal dengan nama Rusydi.. Tapi dua2 nama tersebut adalah nama saya dan orang yang sama juga.. Haha

Wednesday, December 28, 2011

Ayam "SERBAN"

Ayam "SERBAN"..?? ade ke..hehe.. Breed nie x de dalam dunia..kalau taip dekat google mesti x jumpa..Haha.. Ayam ini adalah ayam yang afiez beri sendiri nama kerana ianya dihasilkan melalui Cross Breeding / Kacukan di antara Sebright's Bantam & Serama..Jadi Hasilnya SERama + BANtam = SERBAN.. Hehe.. Characteristic ayam ini..badannya kecil seperti ayam serama tetapi ada diantaranya berbalung rosecomb macam bantam,ada juga hasil kacukan bulunya di pelepah mengikut corak seperti bantam.. Walaupun ibu serama yang afiez gunakan bewarna perang,namun anak kacukan yang dihasilkan akan bewarna hitam dan seakan-akan anak bantam ketika kecil..Biasanya genetik bapa atau jantan lebih kuat berbanding ibu/betina bagi binatang.. Afiez nk cuba dptkn bulu bantam tp saiz serama... Kene ikut teori Greigor Mandel la neyh..Dengar citer dari kawan-kawan blogger..kacukan inu p0wn dah ada dijual di kedai-kedai pets.. Harga x sure plak.. Apepown sape bermint bley hello2 afiez ea.. Enjoy the pictures...

 SERBAN jantan berumur 3 bulan..dah berkokok
Saiz seperti serama tetapi balung rosecomb Sebright's Bantam



 Anak-anak SERBAN


 Saiz SERBAN dibandingkan dengan Sebright's Bantam



Pesta Pulau Pinang 2011

Salam..lama sungguh afiez x update blog ini..maklumlah akhir-akhir tahun ni agak busy sket.. Tahun nie Jabatan Perkhidmatan Veterinar sekali lagi dijemput bagi memeriahkan lagi Pesta Pulau Pinang yang saban tahun diadakan. Pada tahun ini, Afiez x handle pesta ini kerana memberi peluang kepada kawan-kawan lain merasai pengalaman kerja yang baru, namun begitu.. RaRe aVeS telah diminta untuk menjual serta memperkenalkan ayam eksotik yang menjadi tarikan pengunjung ke booth nanti. Jadi afiez pown bawa la beberapa ekor anak silkie,houdan dan cochin untuk dijual serta Sebright's Bantam untuk dipamerkan. Capuchine dan Indian Fantail juga dibawa untuk dijual. Take a look guys....