Follow by Email

Thursday, January 20, 2011

Perbezaan Ayam SELASIH Dan Ayam SUTERA (Silkie)


Atas : Ayam Selasih

Bawah : Ayam Sutera (Silkie)

Perbezaan nyata boleh dilihat bagi membandingkan di antara ayam selasih dan ayam sutera (silkie). Walaupun kedua-duanya mempunyai isi berwarna hitam,namun pada bahagian bulu ayam selasih adalah berbulu pelepah manakala ayam sutera(silkie) berbulu halus seperti bulu anak (sutera).
Pada asalnya hanya ayam sutera (silkie) sahaja yang berwarna hitam isinya. Namun di atas permintaan yang tinggi terutamanya dalam perubatan tradisional cina, ayam sutera (silkie) dikacukan dengan ayam pedaging komersial bagi mendapatkan baka ayam yang isinya berwarna hitam namun pertumbuhan sehebat dengan ayam pedaging komersial. Maka terjadilah ayam selasih di mana isinya berwarna hitam dan yang penting ayam selasih mempunyai bulu PELEPAH.
Kerana itu bila ditanya kepada pengguna-pengguna di kalangan orang berbangsa cina, ayam sutera (silkie) lebih dikenali sebagai ayam selasih original atau ayam kampung original ( hokkien : oo bak ke).

12 comments:

  1. Salam Bro,
    Ada silkie Perang tak? Induk saya mati.. Sedang cari pengganti.. he he..

    ReplyDelete
  2. ade.. yang jantan seperti di atas yang available sekarang.. yang lain ade umur dua bulan.. rasenyer ade betina.. sementara stock masih ada...

    ReplyDelete
  3. bley pm sy hrga ayam silkie??hrga induk dan anak..0172012660

    ReplyDelete
  4. As Salam...
    Ada x u jual telur ayam selasih?

    ReplyDelete
  5. Wslm.. maaf bro..telur x jual ar..jual anak jea

    ReplyDelete
  6. salam...leh x pm saya harga ayam selasih???
    0145170916

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mencari semuanya hitam..try mesej owner nie..dia ada nak jual..tapi harga saya x tau 0195143721

      Delete
  7. mahal giler la ayam selasih serba hitam ni.. kat Kajang ada jual.. anakpun RM300.. tu yg tak cukup syarat tu, kalau cukup syarat maunya dekat seribu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. mmg gitu la harganya..kite bela untuk perhiasan sahaja..utk concentrate yg sampai darah lidah semua hitam x de la..yg biasa2 saja..

      Delete
  8. hubungi 085750299193 (kalbar)
    jika ada ayam selasih.

    ReplyDelete
  9. saya da jual anak ayam silky..itu hari sya ada jual umur 1 bulan rm 15 seekor sila hubungi 0127587325 zul lokasi ulu selangor

    ReplyDelete
  10. saya da ank ayam silky boleh hubungi saya 0127587352

    ReplyDelete