Follow by Email

Tuesday, February 7, 2012

Ayam Hutan Hijau..!!

Salam.. Hari ini afiez nak share sikit tentang Ayam Hutan Hijau. Mula-mula masa afiez dengar pelik juga sebab ada member afiez sorang cari ayam ini, tapi tak pernah la pula dengar pasal ayam hutan hijau.. Pastu search la dekat internet.. rupa-rupanya memang ada.. bila sekali tengok berkenan gak..sape-sape yang ade ello2 ar..huhu

Nama : Ayam Hutan Hijau / Green Jungle Fowl / Javan Jungle Fowl
Asal : Indonesia
Nama Saintifik : Gallus varius
Karekter : Mempunya balung yang berwarna warni (rainbow) bagi jantan, balung tiada gigi.
Status : Terancam

Di Indonesia, ayam ini telahh dikacukan dengan ayam betina komersial (gallus domesticus) yang dikenali sebagai ayam Bekisar.
Ayam Bekisar dikenali sebagai Ayam Yang Termahal Di Dunia. Di Indonesia terutamanya di Jawa, pertandingan ayam Bekisar sering diadakan. Ayam Bekisar Juga Menjadi Maskot Utama Bagi Daerah Jawa. Ayam Bekisar Yang Pernah Memenangi Pertandingan Harganya Boleh Mencecah Rp. 50 - 100 juta.

Ayam Hutan Hijau - galus varius Jantan ( Male)

Ayam Hutan Hijau - gallus varius Betina (Female)



Ayam Bekisar

10 comments:

  1. Aritu dlm mudah ada org terengganu nak jual..
    Dragon phoenix bantam sebijik mcm gambar yg second last tu.
    Tp bulu dia kaler gold..cantik & cun..hrga below 1k per pair
    kalo tk silap..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg jual mudah tu, hasil cross dgn ahh dgn ahm
      tu yg jadi mcm tu.
      tu baka ori cros baka ori.

      Delete
  2. Yang ori ayam hutan hijau RM2k.. tu harga yang saya dapat.. mmg cantik banget.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ade kt ibrahim ke skrg..nk pi tgk life bley..huhu

      Delete
    2. abg kalu 2k, ok da tu. kalu ada lagi saya nak jgk, abg

      Delete
  3. ada kat klang ni kalau nak... saya duk usha jugak tp mahal woo.. RM2k tu kira murah la tu.. hehe.. kalau saya ada bajet terus sambar kalau RM2k tu ori.. :)

    ReplyDelete
  4. huhu..tapi sembang dgn member dr jawa tengah dia ckp ayam ni susah nak jaga..susah nk jd anak.. walaupun dah jadi bekisar..tapi masih susah utk dijaga..cukuplah golden laced ngan buff laced polish yg sudah memeningkan kepala nii..huhu

    ReplyDelete
  5. oo ya ka.. kalau mcm tu saya pun serender la .. mmg pening nak jaga ayam eksotik ni.. biakkan yg ada dulu sbb nak cover modal ayam2 yg dah 'kiok' :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. alhamdulillah la..fiez setakat nie modal wat reban dengan induk setakat nie rasanya dah dapat balik dah.. starting buat Februari 2011 till rinie.. dah dapat balik dah..lepas nie kira untung perniagaan saje la..haha ..kira2 dekat 18k gak modal reban ngan ayam..huhu

      Delete
  6. saya ada betine,
    2 ekor,
    sape2 ada nak swep, dgn yg jantan .
    jantan saya da mati, salah bagi makan ubat.
    kalu sape2 ada jantan ,saya nak swep dgn betine.
    leh coll atau sms, 012-9869497

    ReplyDelete